prioriteiten keuzes

Keuzes maken en prioriteiten stellen, moeilijk?

Keuzes maken en prioriteiten stellen. Moeilijk of makkelijk? Hoe ga jij hiermee om? Ik ga je een truc aanleren die je gaat helpen als je er even niet helemaal uit komt!

Neem je ochtendritueel eens voor je. Hoe ziet die bij jou eruit? Zet je de wekker zo laat mogelijk en spring je dan uit bed om binnen 5 minuten blinkend buiten de deur te staan? Of zet je de wekker vroeg, snooze je 3 keer en neem je na een uur pas de eerste happen van je ontbijt?
Twee ochtendrituelen, en alle twee compleet verschillend.  Bij het eerste ritueel ligt de prioriteit op zo lang mogelijk slapen, en bij het tweede ritueel is dat de tijd nemen om op te staan.
De dag begint nog maar net en je bent al bezig met keuzes maken en prioriteiten stellen. Soms gaat dit vanzelf, soms niet. Als het eens niet vanzelf gaat, denk dan eens aan wat ik je zo ga laten zien.

Maar eerst even dit. Wat zijn de definities van keuzes en prioriteiten? Ik heb het voor je opgezocht, zie hieronder het resultaat.

pri·o·ri·teit (de; v; meervoud: prioriteiten)
1 het vóór mogen gaan; = voorrang
2 datgene wat voorrang krijgt of hoort te krijgen

keu·ze, keus (de; v(m); meervoud: keuzen, keuzes)
1 de daad van het kiezen
2 de gelegenheid, de vrijheid om te kiezen: we hebben geen (andere) keus er kan slechts één ding gedaan worden
3 dingen waaruit je kunt kiezen; = aanbod, sortering
4 wat gekozen wordt
5 voorkeur

Dat lijkt op elkaar! Maar wat komt nou eerst? Stel je eerst je prioriteiten en maak je op basis daarvan je keuzes? Of moet je eerst keuzes maken om je prioriteiten vast te kunnen stellen? Meestal stem je je keuzes af op je gestelde prioriteit (wat vind jij belangrijk). Maar wat als je aan het rondrennen bent en het even niet meer voor je ziet? Ik geef je een voorbeeld, hiervoor gaan we weer even terug naar de ochtendrituelen, dit keer die van mij.

Ik heb zelf namelijk duidelijk twee ochtendrituelen. Een mét en een zónder kinderen. En dat is echt een wereld van verschil…. In beide gevallen is mijn prioriteit hetzelfde; in rust en gemak opstaan. Alleen de keuzes die ik moet maken in het ene ritueel en in het andere verschillen wezenlijk van elkaar, waardoor deze ochtenden er alsnog heel anders uit zien!

Eerst het ritueel zonder kinderen. Prioriteit is, zoals gezegd, rust en gemak tijdens het opstaan. Keuzes die ik maak om dit te bereiken: – (liefst) zonder wekker wakker worden – in bed scrollen op m’n telefoon – podcast luisteren, inspiratie op doen; echt heerlijk vind ik dat. Daarna is het opstaan, douchen, aankleden, ontbijten en m’n spullen voor de dag klaar te zetten.
Voor mij is dit een heel relaxt begin van de dag, niks mis mee, kan ik aan wennen. Het scheelt dat ik weinig keuzes hoef te maken, daarom zorgt dit ervoor dat ik makkelijk kan voldoen aan mijn gestelde prioriteit.

En dan…. de ochtenden mét kinderen. Die zijn net ff een tikkie anders. Tikkie maar.

Wat is er met mijn prioriteiten gebeurd? Rust en gemak? Waar hebben we het over?!

Mijn prioriteit is dus nog steeds hetzelfde, rust en gemak tijdens het opstaan. Alleen de keuzes die ik maak om hieraan te voldoen bereiken niet dit doel!

Ik probeer altijd wel iets eerder wakker te zijn, zodat deel één van mijn ritme nog hetzelfde is als in het ritueel zonder kinderen (rust tijdens wakker worden). Maar dan begint het, en verander ik in een soort drill-instructor met alleen maar haast.  Drie kinderen:  wakkerschuddenkledinguitkiezensetjesmakennogmeerkledingensetjesmakenharenkammenboterhammensmerenspullenklaarzettenentandenpoetsenenoptijddedeuruit….

Volg je ‘m nog? En oh ja, dan moet ik zelf ook nog (op z’n minst!) aangekleed zijn. Dat is ook zo ongeveer het enige waar ik aan toe kom wat mijzelf betreft; aankleden…

Ergens gaat er iets mis, dat zie ik ook. Waar heb ik toch last van?? Ik ben erachter; ik doe hier eigenlijk niks, ik maak geen of verkeerde keuzes en ben mijn prioriteit uit het oog verloren.

Als je dit herkent (in deze of andere situaties) heb ik één vraag voor je die je jezelf kan stellen:
Moet ik dit nu doen?
Lees de vraag in onderstaande afbeelding op en merk hoe de klemtoon automatisch verplaatst wordt.

Cool he?? Door de klemtoon op verschillende punten in de vraag te leggen laat je jezelf op verschillende manieren over jouw handelen nadenken.

Laat jezelf nadenken over de keuzes die je maakt om tot je prioriteiten te komen.

In het ochtendritueel met kinderen wil ik graag meer rust voor mezelf inbouwen. Bijvoorbeeld: de setjes kleding die ik maak (heb je ‘m gevonden in mijn waslijst aan taken?). Ik stel mezelf bovenstaande vraag, en wat komt eruit? (surprise surprise):

  • MOET ik dit nu doen? Nee, ik hoef dit niet te doen, maar mijn kind moet toch kleding aan….
  • Moet IK dit nu doen? Nee, ik kan haar ook zelf uit laten kiezen, of met haar zus samen. Vinden ze nog leuk ook.
  • Moet ik dit NU doen? Nee, laat haar de avond ervoor zelf setjes maken, en je bent van het hele gedoe af.

Dat is ‘m, de laatste!
Keuze gemaakt (ik ga dit niet meer NU doen), prioriteit gehaald (meer rust en gemak). Dit gaat de volgende keer anders.
En vergis je niet he, de uitkomst hoeft niet altijd hetzelfde te zijn. De omgeving, het moment en het gezelschap zijn van invloed op de keuzes die je maakt, en de prioriteit waar je naar toe werkt.

Ik kom hier later nog eens op terug, want er is nog zoveel meer uit deze ene vraag te halen, maar voor nu is dit een goede oefening bij het maken van keuzes en stellen van prioriteiten. Laat deze vraag nog eens door je hoofd gaan als je; 

  • als een kip zonder kop rond rent zonder het gevoel te hebben dat er iets uit je handen komt
  • je op je werk iets gevraagd wordt op te knappen en je je afvraagt of dat wel iets is wat jij moet doen
  • je 10 ballen tegelijk de lucht in probeert te houden

Succes, en tot later!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *