Fotoboeken in helikopterview

Fotoboeken zijn leuk. Ik ben dol op fotoboeken. Het geeft in een helikopterview jouw leven weer. Ze nemen je mee naar een (vaak) mooie tijd, en je denkt; oh ja!! dat was zó grappig, gezellig, liefdevol… de highlights uit je leven. Het geeft me altijd een goed gevoel terug te kijken!

Maar, er zijn ook gebeurtenissen die de fotoboeken niet halen, en die wel grote invloed hebben gehad op jouw leven. Misschien heb je wel een carrièreswitch gemaakt, of heb je een andere keus gemaakt die jouw leven om gegooid heeft. Gelukkig hebben dan we onze herinneringen nog. De een heeft een meer gedetailleerd beeld van het verleden dan de ander, maar dat is niet erg. Met de oefening die je kan gaan doen komt dat vanzelf. Als je terugkijkt lijkt het misschien dat je leven voor lange tijd hetzelfde is. Je kan het gevoel krijgen dat er niets verandert is, maar niets is minder waar! En naar die stiekeme verandering gaan we op zoek.

Ga er daarom eens voor zitten. Neem je tijd om bewust terug te gaan in de tijd.

Isn’t it funny how day by day
nothing changes
but when you look back
everything is different
– C.S. Lewis –

Ik neem je mee. We gaan de helikopterview van jouw leven uitbreiden met zaken die niet in de fotoboeken terecht zijn gekomen. Dat is leuk om te doen, en indrukwekkender dan je denkt! Er valt vanuit een helikopter namelijk zoveel meer te zien dan vanaf de grond… Opeens zie je het grotere geheel. Je kan inzoomen op belangrijke, interessante details over je gelopen leven, en dit zo vaak en gedetailleerd doen als je zelf wilt. Je gaat hiermee indruk maken op jezelf over jezelf!

Lees ook mijn eerste blog ‘Everything starts with a date’ als voorbeeld. Hierin stel ik mezelf aan je voor, en heb ik een helikopterview van mijn leven gemaakt.

Een paar tips:

 • Vlieg bewust over je leven en schrijf dit op, begin bij het begin
 • Benoem het jaar met de gebeurtenis en je gevoel bij de gebeurtenis
 • Zoek een vorm waarin je dit wil doen. Wordt het een strakke tijdlijn met kaartjes, een landkaart met wegen en rivieren of in dagboekvorm?

Wees creatief, kies wat jij wilt en wat voor jou werkt! En dit hoeft niet in een keer af hè (mag wel ;-)), neem je tijd!

Waar kan je aandenken om te omschrijven in je verhaal? Geef inhoud aan jouw helikopterview met bijvoorbeeld onderstaande gebeurtenissen:

 • Waar ben je geboren
 • Geef een korte omschrijving van je jeugd
 • Ga terug naar je basisschooltijd en middelbare school
 • Heb je een (of meerdere) sport(en) beoefend
 • Welke (bij)baantjes heb je gehad
 • Ben je al snel gaan werken of verder gaan studeren 
 • Ben je gaan reizen
 • Heb je kinderen
 • En uiteraard andere gebeurtenissen en keuzes die op je pad zijn gekomen!

Vlieg zo af en toe ook eens een stukje naar beneden, naar een interessant moment waardoor je meer details ziet en omschrijf die. Zo creëer je een mooi compleet beeld van je gelopen levenspad, met enkele highlights. Je kan dit zo uitgebreid maken als je zelf wilt, het is jouw verhaal!

Je zal zien dat als je het terug leest, je altijd weer kan aanvullen. Het is een ongoing document. Iedere keer herinner je je weer iets en zet je het erbij. Dat is prima, en juist goed!

Dit is een handige oefening om mee te starten als je een overzicht wilt krijgen van jouw leven, maar ook om uiteindelijk te kunnen bepalen wat je belangrijk vind in je leven en waar je naartoe wilt als je op het punt staat te veranderen!

En… ben je al onder de indruk van jezelf?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *